Ratkaisukeskeinen ajattelu ja sen menetelmät ovat sisäistyneet erottamattomaksi osaksi tekemääni toimintaterapiaa. Ratkaisukeskeistä toimintaterapiaa rikastavat siis ratkaisukeskeisen psykoterapian työskentelytavat ja ajatukset. Lue lisää ratkaisukeskeisen psykoterapian menetelmistä.

 

Arkinen toiminta vaatii joskus ihmiseltä enemmän, mihin hän elämäntilanteen muutoksen, sairastumisen tai vammautumisen vuoksi toimintakyvyn muuttuessa pystyy.

 

KENELLE: Toimintaterapiasta hyötyvät kaikki. He, jotka haluavat kohentaa arkeaan ja elämäntapojaan, tai joilla on haasteellista selviytyä päivittäisestä elämästä haluamallaan tai yhteiskunnan vaatimalla tavalla.

Toimintaterapia sopii sinulle, jos haet elämänhallintaa ja elämän merkityksellisyyttä tukevaa, kuntouttavaa, käytännönläheistä ja tavoitteellista yhteistyötä ja monipuolista tukea arkeen ja koko elämään, joka kantaa tulevaisuuteen.     

 

Toimintaterapiassa pyritään tekemään mahdolliseksi se, että asiakas selviytyy hänelle merkityksellisistä ja tärkeistä päivittäisen elämän toiminnoista toimintakykyyn vaikuttavista rajoituksista tai ympäristöllisistä esteistä huolimatta.

Näihin vaikuttamalla, kuten taitojen ja valmiuksien kehittämisellä, keinojen ja strategioiden käyttöönotolla, neuvonnalla ja ohjauksella sekä ympäristön muokkauksella toimintaterapiassa tuetaan itsenäisyyttä ja päivittäisessä elämässä selviytymistä.

Kaikki elämänalueet huomioivan ja mahdollistavan työskentelytavan vuoksi toimintaterapia vaikuttaa elämänlaatuun kokonaisvaltaisesti. Toimintaterapeutteja onkin kuvailtu "arjen asiantuntijoiksi". Oman arkensa ja elämänsä asiantuntija on kuitenkin aina asiakas. Asiakkaan ehdoin ja voimavaroja ja vahvuuksia hyödyntämällä tuetaan osallistumista omaan elämään ja sen valintoihin, liittyivät ne sitten itsestä huolehtimiseen, asioimiseen ja kotielämään, opiskeluun, työhön, yhteiskunnalliseen osallistumiseen, vapaa-ajan viettämiseen tai lepoon.

 

Haemme elämäntarinastasi ymmärrystä tämän hetkiseen tilanteeseen sekä sinulle merkityksellisistä asioista. Hyödynnämme voimavarojasi ja vahvuuksiasi ja haemme yhdessä ratkaisuja tähdellisiin haasteisiin. Terapia perustuu yhteistyöhön ja toiminnan terapeuttiseen käyttöön.


 

Terapeuttinen toiminta

Toimintaterapian keskiössä on ajatus merkityksellisen ja tarkoituksenmukaisen toiminnan yhteys ihmisen hyvinvointiin sekä elämänlaatuun. Toiminta edistää terveyttä, tukee ihmisen kehittymistä, mahdollistaa taitojen hankkimisen ja auttaa sairaudesta tai traumasta toipumisessa ja niiden kanssa pärjäämisessä.

Terapeuttinen toiminta ei ole tekemistä vain tekemisen vuoksi, vaan se on asiakkaalle mielekästä, eli arvojen, tarpeiden ja kiinnostuksen mukaista. Toiminnan analysoinnin avulla terapeutti sovittaa yhteen toiminnan vaatimukset, asiakkaan taidot ja olosuhteet niin, että toiminta on tarkoituksenmukaista ja palvelee tavoitteisiin pääsyä.

Sopivan haasteellisen toiminnan tuloksena on mahdollista saada onnistumisen kokemuksia. Tällöin itsetunto ja itsevarmuus kasvavat. Yhdellä alueella saatu hyvä kokemus kantaa toisellekin. Tunnustettu onnistuminen ja edistyminen motivoi ja rohkaisee yrittämään lisää.

 

  • Toiminnan kautta voimme kokea mielihyvää, liittyi toiminta sitten arkisiin rutiineihin, luovuuteen, harrastuksiin tai huomion saamiseen pois häiritsevistä asioista tähän hetkeen uppoutumalla.
  • Toimintaan liittyy aina myös aistituntemuksia ja muistoja, jotka rikastavat kokemusta.
  • Toiminnasta ihminen saa energiaa, sisäistä rauhaa, helpotusta ja virkistystä.  
  • Toiminta tarjoaa oivan mahdollisuuden puhumiselle ja sen kautta on helpompi käsitellä asioita. 
  • Koemme kumppanuutta toimiessamme samoja kiinnostuksen kohteita, arvoja sekä päämääriä ja kokemuksia jakavien ihmisten kanssa ja saamme tilaisuuden olla muiden kanssa vuorovaikutuksessa.
  • Myös omien aikaisempien kokemusten jakaminen, reflektointi, opettaminen tai toiminnan suunnittelu voi antaa tyydytystä konkreettisen tekemisen sijaan.
  • Toiminnassa tehdyt valinnat, niiden takana olevat arvot ja merkitykset vahvistavat kokemustamme toimijana ja mahdollisuudesta vaikuttaa omaan elämään. Identiteettimme ja itsen tunteminen vahvistuvat.  
  • Omien arvojen mukainen toiminta tuo kokemuksen merkityksellisyydestä ja osallisuudesta.

 

 

 

Arkikuntoutus

Työskentelemme omassa toimintaympäristössäsi: kotonasi, pihalla, luonnossa, harrastus-, tai asiointipaikoissasi - tai missä vaan muussa paikassa, jossa tarvitset tukea suoriutumiseesi.

Toisin sanoen, olemme siellä, missä arjen haasteesikin, ja samalla sinulle luonnollisimmassa ympäristössäsi. Näin voimme vaikuttaa suoraan niihin toimintoihin, jotka ovat oleellisimpia elämäsi sujumisen kannalta ja sinulle merkityksellisimpiä, ja toisaalta hyödyntää normaaleja arjen toimintoja taitojen ja valmiuksien harjoittelemiseen, eli toimintaterapeuttiseen kuntoutukseen.

 

 

Muokkaamme toimintaa aina sen hetkisiin tavoitteisiin, tarpeisiin ja kykyihisi sopivaksi ja kokeilemme keinoja ja strategioita toivottuun tulokseen pääsemiseksi. Koko prosessin ajan motivoin ja rohkaisen sinua sekä mahdollistan toimintaasi.


Terapeuttiset keskustelut toiminnan ohella tukevat edistymistäsi. Lue lisää ratkaisukeskeisen psykoterapian menetelmistä.


 
laatat.png
 

Käytännössä keskitymme vaikkapa:

  • omatoimisemman kodinhoidon ja/tai itsestä huolehtimisen tukemiseen
  • kokemukseen turvattomuudesta kotona, eli turvallisemman arjen edistämiseen
  • omatoimisen asioinnin ohjaamiseen ja neuvontaan, niin asiointipaikalla käymiseen kuin verkkoasiointiin 
  • sosiaalisten taitojen harjoitteluun sosiaalisen kanssakäynnin ja osallisuuden kokemuksen lisäämiseksi
  • aktiivisuuden lisäämiseen elämän mielekkyyden kokemuksen kohottamiseksi
  • psykoterapian toiminnalliseen tukeen sen tavoitteiden saavuttamiseksi
  • lääkärin määräämän elämäntaparemontin tukemiseen
  • kartoitukseen arjen askareissa suoriutumisesta
  • toimintakyvyn ylläpitämiseen itsenäisen asumisen tukemiseksi
  • laitosmuotoisesti asuvan henkilön säännölliseen tapaamiseen ja hänen hoitoneuvotteluissaan käymiseen
  • tasapainoisemman ajankäytön opettelemiseen elämänhallinnan tueksi
  • hyvinvoinnin edistämiseen työssä ja arjessa jaksamiseen
  • harjoitusten ja opitun jatkamiseen kuntoutusjakson jälkeen

ja moneen muuhun tarpeeseen - omasta tai omaisen toiveesta.